Uklízíte moc, nebo málo? Vědci sestavili seznam, co a jak často je třeba doma čistit

Úklid domácnosti baví málokoho, ale vyhnout se této činnosti vlastně nejde – pokud nechcete žít ve špíně, nebo si zaplatit hospodyni. Ale jak moc a jak často je potřeba různé věci doma mýt a čistit? Tohle říkají vědci.

Článek
Některé věci jsou obecně známé. Zhruba jednou týdně se utírá prach (není-li tedy zrovna léto a vy nebydlíte u pole, po němž se prohánějí kombajny), vysává se a vytírá se podlaha. S toaletou to bývá těžší, tam se uklízí většinou častěji.
Máte-li domácí zvíře či děti (a nedej bůh obojí), děláte tohle všechno samozřejmě mnohem častěji. Ale co věci, které spadají spíš do kolonky velký jarní či velký vánoční úklid? Vážně stačí něco vycídit jednou či dvakrát do roka?
Britský deník Daily Mail poskládal data z nejrůznějších průzkumů, vědeckých studií a vyjádření expertů a dal dohromady jakýsi soupis, jak často a co doma čistit. Tady je výsledek.

Kuchyňská linka – denně

Tohle asi nikoho nepřekvapí, ale pro jistotu. Samozřejmě nemusíte denně vyklízet všechny skříňky a šuplíky, ale pracovní plochu linky čistěte každý den – ideálně přípravkem, který dezinfikuje a ničí bakterie. Právě plochy, které přicházejí do styku s nejrůznějšími potravinami, jsou jejich živnou půdou. A velkou pozornost věnujte okolí dřezu a dřezu samotnému včetně baterie.
Nemusíme snad ani připomínat, že například v houbičkách na nádobí se mikroorganismy zabydlují až extrémně rády. A takto zaneřáděnou houbičkou můžete kuchyň utírat třeba třicetkrát za den, ale vlastně tím jen roznášíte bakterie.
Takž, co s tím? Po každém použití houbičku důkladně propláchněte vodou se saponátem a nechte ji na suchém místě. A po týdnu používání ji nemilosrdně vyhoďte a vyměňte za novou.

Mikrovlnka – dvakrát týdně

Používáte mikrovlnnou troubu skutečně pravidelně (v podstatě denně)? Pak byste ji měli dvakrát týdně opravdu důkladně vyčistit. Je potřeba ji zbavit mastnoty a případných zbytků jídla. Takže žádné kosmetické přetření, ale opět dezinfekce, skvěle například funguje voda s trochou octa.
A samozřejmě kdykoli se vám v mikrovlnce přihodí nějaká nehoda a jídlo se dostane mimo talíř či misku, musíte vše důkladně umýt a ne jen tak narychlo setřít z nejhoršího.

Počítač – jednou týdně

Podle deníku Daily Mail je na klávesnici pravidelně používaného počítače až pětkrát více bakterií než na záchodovém prkénku. A na vině nejsou jen „špinavé ruce“, ale i fakt, že spousta lidí nad klávesnicí konzumuje nejrůznější jídlo, kýchá u něj, kašle a podobně.
Takže ideální prý je jednou týdně klávesnici ošetřit dezinfekčním sprejem určeným právě na klávesnice a PC techniku, setřít hadříkem a pak ještě pečlivě vyčistit prostor mezi jednotlivými klávesami.

Ložní prádlo – jednou za 14 dní

Jestliže se každý večer sprchujete (koupete) a spíte v pyžamu či noční košili, stačí prý měnit povlečení jednou za čtrnáct dní. Zaprvé koupelí očistíte sami sebe, zadruhé díky nočnímu oblečení omezíte kontakt ložního prádla s vaším tělem. Pokud ale spíte zásadně nazí a ne vždy se před ulehnutím myjete, měňte povlečení každý týden.

Lednice – jednou za měsíc

Při běžném provozu je potřeba jednou za měsíc důkladně umýt chladničku, obzvláště pak prostory, kde skladujete obalem nechráněnou zeleninu (tam je podle Daily Mailu výskyt bakterií až 750krát vyšší než v ostatních částech lednice). Ano, musíte lednici kompletně vyprázdnit a veškeré její vnitřní prostory otřít. Opět dobře funguje například voda s octem.
A nezapomínejte na jedno pravidlo: kdykoli se vám v lednici cokoli vylije či tam „zapomenete“ například shnilé rajče, umyjte všechno hned. Tyhle nečistoty jsou totiž nejen zdrojem nepříjemného zápachu, ale také bakterií a plísní.

Matrace – jednou za dva měsíce

Možná si říkáte, že matrace je chráněna prostěradlem, ale není to úplně pravda. I přes něj se do matrace dostane řada nečistot, bakterií a roztočů, takže i ji je potřeba pravidelně čistit. Ideální frekvence (v případě, že na dané matrací spíte denně) je jedenkrát za dva měsíce.
Jednou z možností je sundat z matrace snímatelný povlak (má-li ho) a vyprat ho v pračce alespoň na padesát stupňů. Druhá možnost je matraci vysát, následně na ni nasypat jedlou sodu, tu mírně rozetřít kartáčkem a pak vše opět velmi důkladně vysát.

Polštáře – jednou za čtvrt roku

O ložním prádle byla řeč, ale zapomínat byste neměli ani na polštář samotný. Ty je prý dobré vyprat či nechat odborně vyčistit zhruba jednou za čtvrt roku. Jinak se roztočů nezbavíte!

Koberce – jednou až dvakrát do roka

Tady záleží samozřejmě na tom, jak namáhaný koberec je. Je rozdíl, zda ho máte v obýváku a prohání se po něm celá rodina, nebo v ložnici, kam jdete jen večer spát a ráno tam vstanete. A svou roli samozřejmě hraje i to, zda máte děti, domácí mazlíčky a podobně.
Obecně se ale dá říct, že důkladně vyčistit (tepovačem či parním čističem na koberce) byste je měli jednou až dvakrát do roka.

Zdroj: https://www.prozeny.cz

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Ďábelské toasty s mletým masem

Poradíme, co dělat, když na mobilu nefunguje displej na dotyk

Horoskop pro den 8.2.2018!