Nabíjíte svůj mobilní telefon správně ?

Pokud se zeptáte uživatelů, jakou slabinu má jejich chytrý telefon, většina vám odpoví, že výdrž na jedno nabití. Zatímco před dvaceti roky vydržely mobily bez nabíječky týden i dva, dnes jsou považovány za “slušnou výdrž” dva dny provozu. Vyšší kapacita baterie přidává telefonu na tloušťce i na váze, takže výrobci neustále hledají způsob, jak zařídit dostatek energie. Jednou z aktuálně využívaných cest je podpora rychlého nabíjení, kdy během krátkého času dojde “k naládování” co možná největšího množství energie. 

Nabíjení pohledem historie

Vraťme se nejprve do roku 1998, tedy dvacet let zpátky, kdy na trh vstupovala tehdejší legenda – Nokia 5110. Telefon “živil” nikl-metal hydridový akumulátor (Ni-MH) s kapacitou 900 mAh, který dokázal vydržet až 5 hodin hovoru a 11 dnů na příjmu (reálně vydržela zhruba týden běžného používání). Dnes zní skoro jako sci-fi, že uživatel nemusel každý večer připojovat nabíječku.
Nokia 5110 byla doslova a do písmen „držák“
Nokia 5110 byla doslova a do písmen „držák“
S nástupem chytrých telefonů začaly akumulátory očividně zaostávat za ostatním hardwarem. Přeci jen “uživit” stále větší obrazovky a výkonné procesory nebylo a není úplně triviální úkol. Dokud nebude k dispozici technologie, která do baterie standardní velikosti vměstná několikanásobek energie, nebude mít tento problém ideální řešení.
Výrobci prozatím přišli s jinou strategií. Smířili se s tím, že současné telefony prostě nevydrží několik dní. Začali se tedy zaměřovat na opačný konec řetězce – nabíjení. Hlavní myšlenkou je co možná nejrychlejší doplnění energie, abyste telefon mohli používat bez nutnosti být připoutáni kabelem nabíječky. Tím vstoupilo na scénu rychlé nabíjení, nabízející více než obvyklé napětí 5 V a proud do 2 A.
Porovnání běžného nabíjení a Quick Charge 3.0. Používáte rychlé nabíjení?
Porovnání běžného nabíjení a Quick Charge 3.0. Používáte rychlé nabíjení?

Quick Charge na scéně

Řada firem nabízí svá vlastní řešení – MediaTek má Pump Express, Samsung Adaptive Fast Charging, OPPO VOOC (licencovaný na OnePlus jako Dash Charge), a Motorola TurboPower. První housle ale hraje výrobce čipů Qualcomm se svou technologií Quick Charge, se kterou vstoupil na scénu v roce 2013.
Někteří výrobci vsadili na vlastní řešení
Někteří výrobci vsadili na vlastní řešení
Pojďme se nyní podívat na jednotlivé verze:
  • Quick Charge 1.0 (2013): 5 V, 2 A, 10 W
  • Quick Charge 2.0 (2015): 5/9/12 V, 3/2/1,67 A, 18 W
  • Quick Charge 3.0 (2016) od 3,6 do 20 V, od 2,5 do 4,6 A, 18 W
  • Quick Charge 4 (2017): 27 W

Aktuální verze implementuje bezpečnostní opatření k ochraně před přebitím a přehřátím, je kompatibilní se specifikacemi USB⁠-⁠C a USB Power Delivery (USB-PD). Dodejme, že rychlé nabíjení musí podporovat jak mobilní zařízení, tak použitá nabíječka i akumulátor přímo z výroby.

Zdroj:www.svetandroida.cz

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Ďábelské toasty s mletým masem

Poradíme, co dělat, když na mobilu nefunguje displej na dotyk

Horoskop pro den 8.2.2018!