7 největších zlodějů spánku! Překvapí vás, co všechno vám kazí dobrou noc

Starosti, hluk nebo těžká večeře nejsou jedinými zloději vašeho klidného spánku. A do některých byste to ani neřekli!

Článek
Večer se převalujete a ne a ne zabrat? Nebo se v noci co chvíli probudíte, ale netušíte proč? Trápí-li vás potíže se spaním dlouhodobě, nepodceňujte je. Spánek je potřebný nejen proti únavě, ale i pro silnou imunitu, zdravé biorytmy, funkční metabolismus a silnou psychiku. Jakoukoli spánkovou nepohodu proto řešte včas: než sáhnete po lécích, zkuste zapátrat po příčině problémů. Není to jeden ze sedmi zlodějů spánku?

1. Vysoká teplota

Ložnice by měla být o poznání chladnější než ostatní místnosti v bytě – ideální teplota je 18 až 20 stupňů Celsia. Těsně před spaním vyvětrejte, aby vás neobtěžoval těžký vzduch. Důležité jsou kvalitní lůžkoviny a pyžamo, ve kterých se nebudete potit. Klidně spěte nazí, má to celou řadu benefitů.

2. Suchý vzduch

S teplotou souvisí i vlhkost – vyšší by mohla přát výskytu plísní, které vyvolávají alergické a astmatické potíže, nadmíru suchý vzduch zase nesvědčí dýchacím cestám. „Suchý vzduch může být pro sliznice dráždivý a způsobovat chrápání,“ vysvětluje Jan Kastner, ORL specialista z Perfect Clinic. Jako prevenci proti chrápání zkuste přístroj na zvlhčení vzduchu. „Do zvlhčovače můžete dát bylinné extrakty z máty nebo eukalyptu, které dobře působí na uvolňování dýchacích cest,“ dodává odborník.

3. Světlo zvenku i z televize

Rušit může i světlo. „Světlo nepříznivě ovlivňuje průběh spánkových cyklů. Oči pod zavřenými víčky neustále vykonávají koordinované pohyby. V takzvané NREM fázi spánku vykonávají jen pomalé valivé pohyby, v REM fázi spánku jsou typické velmi rychlé pohyby očí. Pravidelné střídání těchto spánkových cyklů je důležité pro dostatečnou regeneraci oka po celodenní námaze. Čím méně světla je v místnosti, kde spíte, tím je spánek účinnější a hlubší,“ vysvětluje Jarmila Šneidrová, lékařka očních klinik Gemini.
Pozor si dejte i na tzv. modré světlo, které vyzařují elektronické přístroje a některé LED zářivky. Podle odborníků televizor, počítač, mobil ani tablet do ložnice nepatří. „Modré světlo potlačuje tvorbu hormonu melatoninu, který se tvoří jen za tmy a který reguluje usínání a jednotlivé fáze spánku. To oddálí usnutí a snižuje celkovou kvalitu spánku,“ vysvětlil Pavel Stodůlka, přednosta očních klinik Gemini.
Odborníci dokonce doporučují přestat sledovat obrazovku televize, mobilu či počítače nejlépe dvě až tři hodiny před spaním. Organismus tak získá dost času potlačit funkci hormonů udržujících bdělost a aktivovat ty, které podporují ospalost.

4. Nevhodné hodiny


Máte na mobilu nastavený budík? I krátké zabliknutí obrazovky, například při přijetí zprávy či aktualizaci, aktivuje buňky v citlivé oční sítnici a skrze ně centra v mozku. Možná vás to nevzbudí, ale probere vás to z nejhlubší fáze spánku. Částečně to vyřeší neprůsvitný kryt mobilu nebo spací maska na oči.
Raději ale nechte mobil v obýváku a vyměňte ho za klasické hodiny. Přehled o čase je totiž pro klidný spánek překvapivě důležitý. Bojíte se, abyste nezaspali, a během noci se opakovaně probouzíte s nutkáním zjistit, kolik je hodin? Pak vás pohled na budík uklidní. Volte ale tichý přístroj, aby vás nerušilo tikání.

5. Elektrosmog

Proč do ložnice nepořídit hodiny digitální? Jsou lepší volbou než mobil, ale obecně byste měli mít v ložnici co nejméně elektronických zařízení. Vytvářejí totiž kolem sebe elektromagnetické pole, které sice nevnímáte, ale ovlivňuje vás. Citlivějším jedincům může způsobovat i bolesti hlavy či pocit únavy, při dlouhodobém vystavování jeho vlivu dochází k oslabování imunity, metabolickým poruchám, ovlivněna může být i plodnost. Pokud se v ložnici bez podobných přístrojů neobejdete, nebo je v bytě nemáte kam jinam dát, držte je co nejdále od těla a na noc je zcela vypínejte.

6. Barvy okolo vás

Nepodceňujte ani význam barev, zejména jestli musíte třeba kvůli práci na směny spát i přes den. „Co se týká povlečení, jednoznačně platí: čím méně výrazných vzorů, tím lépe. Je to kvůli zachování klidové zóny,“ radí Marie Hejlová z vyhledávače nábytku Favi.
Na stěny je dobrou volbou uklidňující zelená. Jste zimomřiví? Pak pozor na bílou a modrou – mohou vyvolávat pocit chladu. Opačný efekt má rudá, navodí dojem hřejivého prostředí, někoho však může dráždit. Teple působí i barvy slunce: žlutá a oranžová, a klidně a vyváženě působí šedá, zvlášť ve stříbřitém provedení, a podobnou atmosféru vyvolává fialová, která navíc podporuje usmiřování po hádkách.

7. Cigareta před spaním

Dobrý spánek narušuje i nevhodný životní styl: stres, přejídání nebo kouření. Jestliže si rádi dopřejete cigaretku před spaním, nedivte se, když pak nemůžete usnout. Nikotin je podobný stimulant jako třeba kofein, takže i když pro vás vykouření cigarety představuje okamžik relaxace, tělo se tím spíše nabudí. Z hlediska klidného spaní je ideální nekouřit alespoň dvě hodiny před ulehnutím.


Zdroj: https://www.prozeny.cz

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Ďábelské toasty s mletým masem

Poradíme, co dělat, když na mobilu nefunguje displej na dotyk

Horoskop pro den 8.2.2018!