5 typů aplikací, které byste měli hned teď odinstalovat ze svého telefonu


Dnešní chytré telefony už dávno neslouží jen k telefonování a posílání krátkých textových zpráv. Umí toho mnohem více jak díky hardwarové výbavě, tak i díky softwaru a aplikacím. Jenže kromě užitečných programů si do telefonu můžete nainstalovat i takové, které víceméně jen ukusují interní paměť a ovlivňují výkon a výdrž baterie. V tomto článku vám představíme pět typů aplikací, které byste bez váhání měli odinstalovat ze svého telefonu.
Mezi indikátory, podle kterých poznáte, že máte v telefonu nainstalovanou jednu nebo více “nevhodných” aplikací, patří zhoršená odezva, snížení výkonu a zkrácení výdrže na jedno nabití. Samozřejmě se může jednat i o hardwarovou závadu, nebo může být příčinou stárnoucí akumulátor. Ale abyste to potvrdili, či naopak vyvrátili, je vhodné začít u softwaru – tedy v první řadě zvážit odstranění nepotřebných aplikací, zejména těch, které již nepoužíváte.

1. “Spořiče” baterie

V Obchodě Play najdete nespočet aplikací, které více či méně důvěryhodně slibují prodloužení výdrže telefonu na jedno nabití. Mají však jedno společné: zpravidla nefungují, ba často situaci i zhoršují. Zpravidla jde totiž o další aplikaci, která poběží na pozadí systému. Už tímto faktem se logicky bude podílet na spotřebě baterie. Snížení spotřeby elektrické energie lze v podstatě dosáhnout jedině v případě, kdy taková aplikace bude mít úplnou kontrolu nad systémem. A tu je možné získat jedině na rootnutých zařízeních.

VÍTE PROČ SPOTŘEBIČE BATERIÍ ZPRAVIDLA NEFUNGUJÍ? 

Pokud tedy nějaká aplikace slibuje, že dokáže prodloužit výdrž na jedno nabití, ale současně nepotřebuje práva roota, s největší pravděpodobností kýžený efekt nepřinese. Samozřejmě nelze tvrdit ani to, že aplikace s právy roota baterii ušetří – v této oblasti doporučujeme dát na zkušenosti ostatních uživatelů. Každopádně obecně se dá říci, že úsporné režimy si řídí Android sám, a nedělá to úplně špatně. Snaha zasahovat do těchto mechanismů pak má zpravidla kontraproduktivní účinek.

2. Antivirové aplikace

Začněme prostým konstatováním, že viry pro Android (stále ještě) neexistují. Tedy pokud budeme brát původní význam označení “virus” pro aplikaci, která se sama šíří. Existují však škodlivé aplikace, označované souhrnně jako malware. Měli byste tedy mít v telefonu program, který bude kontrolovat instalované programy a stažené soubory? Pokud instalujete pouze z Obchodu Play, pak při troše opatrnosti nic podobného nepotřebujete.
Oficiální repozitář hlídá Google pomocí automatizovaných mechanismů, které se starají o to, aby se do něj nedostaly škodlivé programy. Občas se samozřejmě stane, že se v nabídce objeví nežádoucí aplikace, ale Google obvykle reaguje poměrně rychle a v nutných případech takový program i na dálku odinstaluje. Aby bezpečnostní balík škodlivou aplikaci poznal, musí ji znát, případně rozpoznat na základě analýzy a typických rysů chování.
Pokud tedy škodlivou aplikaci nerozpoznaly ochranné mechanismy Obchodu Play, s velkou pravděpodobností ji nepozná ani antivir. Navíc jde o další aplikaci, která svou činností zatěžuje procesor, obsazuje operační paměť, zabírá místo v úložišti a svou činností zpomaluje odezvu systému.

Samozřejmě pokud instalujete aplikace z jiných zdrojů než jen z Obchodu Play, je instalace bezpečnostního balíku doporučená. V takovém případě pak doporučíme spoléhat na produkty společností, které již nějakou dobu fungují v tomto oboru.

3. Čistící aplikace

Dalším fenoménem jsou různé čistící aplikace, slibující uvolnění místa v úložišti a následné zvýšení výkonu. Zde se budeme pohybovat na hraně – některé aplikace na odstraňování zbytečných souborů opravdu mohou fungovat. Často se však stává, že “softwarová uklízečka” napáchá více škody než užitku – například vymaže data, která budete později potřebovat. Když už tedy chcete provést “jarní telefonní úklid”, doporučujeme spolehnout se na aplikaci nějaké renomované společnosti se zkušenostmi v oboru.
Tento segment je totiž častým cílem podvodníků, jejichž aplikace čistí jen na oko, ale ve skutečnosti sbírají a odesílají osobní data. Doporučujeme tedy důkladně studovat, k jakým informacím hodlá instalovaný program přistupovat – tedy jaká oprávnění požaduje. Volte takový nástroj, o jehož spuštění rozhoduje uživatel, nikoli automatika, kdy program běží rezidentně v paměti a svou činností odčerpává část energie a výkonu.

Uvolnit nemálo místa v úložišti můžete například v systémovém nastavení v sekci Úložiště-Vnitřní úložiště-Data uložená v mezipaměti, kde odstraníte nepotřebné soubory doslova jedním klepnutím.

4. Aplikace pro správu RAM (“RAM boostery”)

Asi nejhorší, co můžete svému telefonu provést, je instalace nějaké aplikace, snažící se o správu paměti. O tu se totiž stará operační systém a nedělá to špatně. Bohužel “RAM boostery” vycházejí z naprosto mylného předpokladu, že “více volné operační paměti přináší rychlejší systém”. Tak to možná funguje na desktopech, ale nikoli na mobilech s Androidem. Pokud vás překvapuje, že na telefonu se 3 GB RAM je obsazeno třeba 2 GB, pak vězte, že to není chyba, ale vlastnost. Tak totiž Google koncipoval správu paměti v Androidu.
Uživatel mobilního telefonu totiž obvykle přepíná mezi několika aplikacemi. Nejpomalejším prvkem z hlediska hardware přitom bývá paměťová karta respektive interní paměť. Pokud se tedy aplikace spouští z úložiště, trvá její naběhnutí výrazně delší čas, než když ji operační systém aktivuje z RAM. Právě z tohoto důvodu si Android drží v paměti aplikace, do kterých byste se mohli chtít vrátit – pak reaguje poměrně svižně. “RAM boostery” obvykle fungují tak, že běžící procesy ukončí, čímž je uvolní z operační paměti.
Z hlediska ukazatelů tedy uvidíte více volné RAM. Tím ale efekt končí, Když pak budete chtít otevřít nějakou aplikaci, kterou “RAM booster” ukončil, budete muset počkat, než ji systém načte z úložiště. Kromě toho, že to potrvá déle, bude mít tato operace také vyšší energetickou náročnost, protože opětovné načtení celého programu do paměti vyžaduje čas procesoru. Výsledkem tedy bude nejen pomalejší odezva, ale také nižší výdrž na jedno nabití.



Zdroj: https://www.svetandroida.cz

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Ďábelské toasty s mletým masem

Horoskop pro den 8.2.2018!

Poradíme, co dělat, když na mobilu nefunguje displej na dotyk